Brexit – den gode, den onde eller virkelige grusomme

Brian Icedor Petersen

Brian Icedor Petersen CEO / Partner Connla Oil

Det er dagen derpå, hvor Brexit er en realitet. Markederne har natten over reageret kraftigt med fald i både aktier, valutaer, råvarer og renter. Det engelske pund har ikke handlet så lavt som i dag i 31 år, og det japanske Nikkei-indeks har ikke haft en dårligere dag i 5 år.

Der er ingen tvivl om at markederne har været usikre, men nok ikke havde regnet med at Brexit blev en realitet. Dette gør at reaktionen kan virke voldsom i første omgang.
Frygten for det virkelige grusomme, at centralbankerne ikke kan håndtere situationen, blev straks afvist af centralbankerne. De vil alle, med de midler de har, sikre at Lehmann-krisen, der eskalerede Finanskrisen, ikke kommer til at ske igen. Det gør at nogle af korrektionerne fra morgenstunden ikke har været så slemme som man kunne frygte. Olien er faldet lidt, men ikke meget. Dollaren ligeså, hvilket skyldes en historisk korrelation mellem USD og GBP. Det bliver spændende at se om denne korrelation vil blive brudt, da den økonomisk nok ikke længere har det samme fundament som tidligere.

Selvom noget gør ondt, eller er grusomt, er det altid også dette der giver basis for muligheder. Englands endelige beslutning, kan måske på lidt længere sigt stabilisere situationen, men også det modsatte. England har altid været den utilfredse elev i klassen, og selvom samhandel mv. er vigtigt, er det svært at få et bureaukrati til at fungere, ved for mange der råber op på sidelinjen. Omvendt vil dette også kunne skabe en åbning for at andre lande vil kræve samme særordninger som England sikkert får, eller melde sig helt ud.

Når alt kommer til alt, vil der komme en turbulent periode, hvor man nøje skal overveje om ens investeringer er placeret i de rette kategorier.
Ved rentefald vil vi se gevinster i obligationsmarkederne, men er løbet allerede kørt her, og skal man placere sine penge til så lav en forrentning? Aktier vil utvivlsomt køre op og ned i en periode, men giver historisk set en balance i ens investeringer.
Og hvad så med alternative investeringer? Vi mener at tiden er inde til dette, da dette giver en variation i ens investeringer, som man ellers ikke ville kunne få.