Den amerikanske olieindustri har de bedste kort på hånden

De lave oliepriser fortsætter. De primære årsager er flere af de olieproducerende lande af politiske og økonomiske årsager sender ekstra meget olie på markedet. Desuden tillægges den nyligt indgåede klimaaftale også en betydning.

Saudi-Arabiens dårlige økonomi tvinger landet til at fortsat pumpe olien ud, selv om det betyder endnu større prisfald. Iran er også på vej til at sende mere olie på markedet og Rusland fastholder også meget høje produktionsrater.

De lave priser presser de øvrige leverandørlande, men ikke alle presses lige hårdt.

Ole Hansen, råvareanalytiker hos Saxo Bank udtaler sig til Politiken om den amerikanske skiferolieproduktion. ”De er blevet mere effektive og kan i dag producere olien til en gennemsnitspris på omkring 50 Dollars, hvor det før kostede 100. De er blevet hurtigere og bedre til at reagere, og i dag er der tusinder af brønde, som er boret, men ikke sat i produktion, fordi de ligger og venter på den rigtige pris”.

Han forventer af efterspørgslen vil indhente udbuddet i løbet af 2016 og priserne finde et mere stabilt leje.

”Man skal også huske at den traditionelle amerikanske olieindustri stadig har masser af priseffektive traditionelle boringer, hvor olien kan hentes op meget billigt, ” fortæller Brian Icedor Petersen,  Connla Oil, der formidler investering i den kosteffektive, traditionelle amerikanske olieindustri.

Han advarer også imod at tillægge den seneste klimaaftale for stor betydning:

”Selv med de mest positive briller på, kommer de alternative energiformer ikke til at udkonkurrere olien de første mange årtier. Den grønne omstilling kræver så mange investeringer i produktionsanlæg, distribution og ikke mindst udvikling af nye teknologier, at genindtjeningsperiodens længde alene vil gøre det svært at finde villige investorer. En del investorer vil være mere villige til at investere i at gøre olieindustrien og de tilknyttede industrier som f.eks. autoindustrien og forsyningsindustrien mere effektive og mere miljøvenlige, hvilket i sig selv også er en stor miljømæssig gevinst.

Den lave oliepris handler mere om visse oliestaters behov for hurtige penge i kassen her og nu, end et faldende behov for olie. Flere af disse spillere har ikke andre produkter på hylderne. Selv om olieindustrien er en stor industri i USA, han man masser af andre industrier og servicegiganter i andre brancher. Så den amerikanske økonomi er ikke afhængig af her og nu salget, men kan tilpasse produktion til efterspørgsel og udnytte fordele ved de nye teknologier i branchen senere.”